Nathalies Direct Trade AB

Vi träffade Nathalie på Nordic Organic Food Fair hösten 2013 och en människa som brinner så för det hon gör har vi nog aldrig träffat på. Hon vann där ekopriset "Silver Award - Best New Organic Food Product.

Ja hon hade fått vår röst också! Vi fick med oss lite att provsmaka och oj vad vi mumsade på vägen hem från Malmö. Vi kunde knappt vänta tills vår första beställning kom.

Vår absoluta favorit blev direkt Anansen. Så fräsch med mycket av den färska ananasens syra kvar och lagom mycket tuggmotstånd. De andra kommer dock inte långt efter. Vi tycker att det är trevligt med en förpackning som inte är så futtigt liten heller. Ofta ligger torkad frukt och bär bara på 50-70 gram och det räcker ju inte långt...

 

Så här skriver Nathalie på sin hemsida.

HEJ, JAG HETER NATHALIE OCH DET HÄR ÄR VAD JAG GÖR

Min vilda affärsidé är att jag köper all frukt direkt från bönder i Colombia och säljer våra produkter direkt till butiker själv. Det låter enkelt men ibland tänker jag att jag är galen. Jag har haft ett par "trygga" karriärer och valde att bli affärskvinna i en machokultur istället. Galet, som sagt, men roligt.

SÅ HÄR BÖRJADE DET ...

Det började år 2009, då jag hörde att tonvis med physalis gick till spillo, när de stora grossisterna hade svikit bönderna i pappas hemby Icononzo i Colombia. Jag blev riktigt förbannad och började koka marmelader hemma i mitt kök, för att se om jag kunde hjälpa bönderna. På den vägen är det. Dessa människor har levt mitt i inbördeskrigets verklighet, upplevt korruption och blivit utnyttjade. Kanske jag skulle kunna bygga en bro för produkter och människor mellan Stockholm och Icononzo …

ICONONZO, MIN PAPPAS HEMBY

Jag föddes i Stockholm men har alltid haft en nära relation till Icononzo, min pappas hemby. Icononzo är en oslipad diamant. Den ligger ungefär 4 timmars bilresa från Bogotá, på en bergssluttning, 1100 till 2200 meter över havet. Klimatet är som i paradiset, med en medeltemperatur på 23 grader året runt. Det är perfekt för jordbruk och här växer allt från orkidéer, papaya, mango, guavafrukt, bananer, kakao, kaffe och avokado till alla möjliga grönsaker.

Icononzo har färgrika gamla hus i kolonial still. Min farmors hus är ett av det äldsta och finns ännu inom vår familj. Människorna i byn är varma och enormt gästvänliga och vet hur man har roligt, så som bara colombianer kan ha.

Tyvärr har byn, sedan 50-talet, lidit av landets interna konflikt och den har haft mer än sin andel av våldet i Colombia. En av de mest kända gerillaledarna ”el Mono Jojoy” föddes i närheten av Icononzo. Colombia har även lidit av konsekvenserna av drog handel och korruption. Många av de bönder jag träffar, och min egen familj, har förlorat familjemedlemmar.

SUMMA SUMARUM

Det jag gör har blivit ett kall. Jag har privilegiet att känna bönder som don Posidio och hans familj, liksom jag känner Carro Tallving som är butiksägare av 8T8. Att arbeta med direkt handel som affärsmodell är både tidskrävande och dyrt. Men jag är säker på att den är långsiktigt hållbar och sund, för människan och miljön. Kanske måste man vara lite galen, för att gå mot strömmen. Galet som sagt, men mycket roligt.

Jag och Don Posidio

Jag och Don Posidio

DIREKT HANDELS POSITIVA PÅVERKAN

 

Direkt handel är egentligen inget nytt, utan den äldsta formen av handel. Idag är det i första hand kaffeföretag som förknippas med denna affärsmodell. Konceptet går hand-i-handske med min vision, och därifrån fick mitt företag sitt namn.

Genom direkt handel kommer slutkonsumenten "nära" bönderna, liksom bönderna kommer nära slutkonsumenten. Don Posidio till exempel på bilden här bredvid, har börjat använda Facebook och mina följare kan bli vän med honom. Fördelen är att nu förstår han att mitt prat om ekologiska odlingar inte är påhitt. Han kan ha en dialog direkt med slutkonsumeten. Den "korta" kedjan möjliggör känslan av "närhet" som i sin tur gör att vi bättre kan förstå varandras verkligheter och vara med och påverka. Och det känns meningsfullt. Åt båda hållen.

 

VI BETALAR HÖGRE PRIS TILL BONDEN

Låt mig förklara varför jag betalar bönderna mer. Vanligtvis får bönderna bästa priset för frukt och bär som är högst 70 % mogna, för bara omogen frukt klarar transporten till butiker utomlands.

Ju mer moget en frukt eller ett bär är, desto mindre får bönderna betalt. Mina produkter är gjorda av 90-95 % solmogna råvaror och jag betalar samma pris som för frukten som går på export. Vi betalar i genomsnitt runt 30% högre pris per kg än vad bonden får på den lokala marknaden, av grossister.

De bönder som vi köper frukt och bär av, har vi lärt att klassa bären och förbereda dem så långt som möjligt inför förädlingen. Vanligtvis är det lokala grossister som gör detta jobb. Det är när bönderna gör detta efterskördsarbete själva, som vi kan betala samma pris som grossisterna tar av sina kunder.

Förutom det, betalar jag direkt till bonden vid leveranstillfället, jämfört med grossisterna, som betalar en månad efteråt, om de ens betalar. Speciellt physalisbönderna har blivit utnyttjade och flera av dem har förlorat en förmögenhet när de investerat i physalisodlingar.

När jag drog igång det hela, ville jag ändra spelreglerna på marknaden för detta bär i Colombia och låta bäret mogna till sin fulla potential, både i smak och i näringsvärden. Detta gäller idag för alla frukter vi jobbar med.

Min vision är att bygga en bro för produkter och människor mellan Icononzo och Stockholm. Första steget togs med Nathalies Physalis Marmelad och idag är vi stolta över att ha fler marmelader och fantastiskt fina lättorkade frukter.

Produkter
12 36 72