2014-10-27 00:00
Helena

Choklad och jordgubb.

Jägarns vad gott det blev, om jag får säga det själv :-)

Botten med kraftig chokladsmak och frisk jordgubbstopp.

Vill man ha det sötare kan man öka  sötningen men jag tycker om när det inte är för sött.

Jag har lite svårt att hålla mig till recept, men ungefär så här gjorde jag i alla fall.Raw chokladtårtbit med jordgubbstopping

Till bottenlagret använde jag pumpafrön och rester från när jag gjorde kokosmjölk för några månader sedan. Jag kallar det för "kokos-skrufs". Fibrerrna frös jag in och de var lagom att lägga med den här gången. Brukar du göra mandelmjölk så kan du göra på samma sätt med "mandelskrufset". Ta inte enbart sånt för det är trevligt om det är lite struktur och tuggmotsånd i kakan.

Ekologiska jordgubbar är ju inte lätt att få tag i. Jag letade förgäves i somras. I höstas hittade jag dock ekologiskt jordgubbspulver som smakade ruggigt gott. Det har jag testat i lite olika recept. Toppingen på den här tårtan slår det jag testat hittills.

 

Chokladbotten

2,5dl mandel, pumpafrön eller andra nötter.

3-4 dadlar eller 1 msk honung

1 dl kakao, helst raw

1 tsk vaniljpulver

1 nypa havssalt eller Himalayasalt

 

Blötlägg mandel eller pumpafrön några timmar eller helst över natt, skölj. Blötläggning gör att kroppen lättare kan ta upp näring från nötter och frön.

Använder du torkade dadlar blötlägg 15-30 min. Om du klipper i småbitar går det fortare. Häll av och spara blötläggningsvattnet efter dadlarna och använd i receptet.

Kör allt i matberedare tills det börjar gå ihop lite men inte för mycket. Det är gott om det är lite bitar/struktur.

Trygg ner i botten på en form eller om du vill gör portionsbakelser i muffins- eller andra formar.

 

 

Chokladfyllning

5dl caschewnötter

1,5dl cocosolja, smält

1,5dl honung eller agave sirap

1,5dl vatten

2 dl kakao

2 tsk vaniljpulver

 

Blötlägg cachewnötterna  en stund eller helst någon timma. Skölj.

Smält cocosoljan.

Mixa nötter, vatten, vanilj och honung tills det blir krämigt i en kraftig mixer. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer vatten. Det tjocknar på så du får skrapa ner några gånger. Tillsätt kakao och cocosolja och fortsätt mixa.  

Bred ut på bottenlagret och ställ i frysen en stund så det får stelna till. Under tiden gör du topplagret. 

 

Jordgubbstopp

2 dl cocosolja

3 msk jordgubbspulver

1 msk passionsfruktpulver

1 msk cocossocker

 

Cocosflingor blandat med jordgubbspulver som garnering om du vill ha det rött eller så tar du naturella kokosflingor.

 

Värm cocosoljan så den är lite halvsmält, blanda i de andra ingredienserna och bred på överst på tårtan.

Du får jobba snabbt eftersom det stelnar fort när det kommer i kontakt med den kalla fyllningen om du vill att cocosflingorna ska fastna.

Raw chokladtårta med jordgubbstoppingJordgubbspulvret och Passionsfrukspulvret kompletterar varandra väldigt fint eftersom passionsfrukten är lite syrligare än jordgubben.

Om man vill, kan man utesluta socker helt.

Kokossockret är rundare i smaken med en aning kolaton jämfört med vanligt socker och det ger lite krispkänsla här eftersom det inte är någon vätska i blandningen som smälter sockret. Kokossocker har även betydligt lägre GI än vanligt socker eller honung så det påverkar inte blodsockret på samma sätt.

 

Snaskesugen?

Är man snaskesugen kan man blanda bara jordgubb, passionsfrukpulver med kokosolja och äta som det är.En snabb kick med bara nyttigheter!  

 

Hoppas du ska tycka lika mycket om receptet som jag. Den fick högt betyg på senaste Raw-food knytiset jag var på.

/Helena

 

    Varor som nämns i nyheten

  • Ekologisk kokosolja. Underbar till massage, hudvård, hårvård eller som makeup remover mm. Fin livsmedelskvalitet.
    från 49,00