2015-08-18 00:00
Helena

Choklad och Svarta vinbär - härlig kombo

Planeringsfika i augustisolen. man ska ha kul på jobbet!

 

Syrlig Svarta vinbärsylt med chiafrön, superkombination tillsammans med chokladtårtan!

 

Raw chokladtårta serverad med busenkel svarta vinbärssylt gjord på chiafrön under höstupptaktsmötet.

 

 

 

Svarta vinbärssylt med chiafrön. Perfekt tillbehör till chokladtårtan, yoghurten fieln eller pannkakan.Svartvinbärssylt, kan det bli enklare?

2 dl nyplockade svarta vinbär (på busken eller i frysen)

2 msk chiafrön.

Mixa bären  med stavmixer eller i "lillhacke".

Blanda i chiafröna.

Låt stå några timmar eller helst 12 timmar för att kroppen ska kunna ta upp näringen från chiafröna allra bäst.

 

Servera till tårtan här nedan eller på fil, yoghurt, till pannkakan...

 

Chokladbotten till tårtan

2 dl mandel, pumpafrön eller andra nötter eller frön

2 msk kokosflingor

3-4 dadlar eller 1 msk honung

1 dl kakao, helst raw (du kan byta ut häften mot carob för mildare smak)

1 tsk vaniljpulver

1 nypa havssalt eller Himalayasalt

 

Blötlägg mandel eller pumpafrön några timmar eller helst över natt, skölj. Blötläggning gör att kroppen lättare kan ta upp näring från nötter och frön.

Använder du torkade dadlar blötlägg 15-30 min. Om du klipper i småbitar går det fortare. Häll av och spara blötläggningsvattnet efter dadlarna och använd i receptet för chokladfyllningen.

Kör allt i matberedare tills det börjar gå ihop lite men inte för mycket. Det är gott om det är lite bitar/struktur.

Trygg ner i botten på en form eller om du vill gör portionsbakelser i muffins- eller andra formar.

 

ChokladfyllningRaw Chokladtårta, Perfekt till upptaktsmöte för hösten. Mums!

5dl caschewnötter

1,5dl cocosolja, smält

1,5dl honung eller agave sirap

1,5dl vatten

2 dl kakao

2 tsk vaniljpulver

 

Blötlägg cachewnötterna  en stund eller helst någon timma. Skölj.

Smält cocosoljan, helst i vattenbad.

Mixa nötter, vatten (använd gärna blötläggningsvattnet från dadlarna), vanilj och honung i en kraftig mixer tills det blir krämigt. Eventuellt behöver du tillsätta lite mer vatten. Det tjocknar på så du får skrapa ner några gånger. Tillsätt kakao och cocosolja och fortsätt mixa.  

Bred ut på bottenlagret och ställ i kylen så det får stelna.

 

Servera med Svartvinbärssylten eller färska bär

 

Tårtan är perfekt att göra i förväg och ha i frysen och ta fram när man blir sugen eller får gäster.

Ät och njut :-)

/Helena

 

    Varor som nämns i nyheten

  • Ekologisk kakao från Kung Markatta eller Rawpowder.
    från 73,00
  • Energirik liten näringsbomb fylld med bl a protein och omega 3. Ekologiskt förstås.
    Art nr. 90155
    68,00
  • Ekologiska cashewnötbitar för cashewgrädde i rawfood, chokladkräm till rawfoodtårtan, till wok eller bara äta för att de är goda.
    Art nr. 90129
    189,00
  • Ekologisk mandel för bottenlagret i raw-foodtårtan, mandelmjölk, till glöggen, hacka och strö över din favoritsallad mm
    från 84,00
  • Cocosflingor till rawfood, bakning, efterrätter eller att göra din egen cocosmjölk.
    Art nr. 90037
    41,00
    Slut i lager
  • Himalaysalt, läckert aprikos-rosa i sin naturliga färg. matkvalitet, men passar även för fotbad, peeling etc.
    från 39,00