Hem » Hälsokost » Mat/Bak » Chiafrön, Eko

Chiafrön, Eko

1 2 3 4 5
(5/5) Baserat på 6 betyg.
Artikelnamn: Chiafrön, Eko 250g
1+ 68,00

Beskrivning

Ekologiska chiafrön

Chiafrön är en av de rikaste vegetabiliska källorna till Omega-3.

Det kan användas av de som vill gå ner i vikt, diabetiker som vill ha en naturlig metod för att ha kontroll över blodsockernivån eller idrottare som strävar efter större uthållighet. Chia används så klart även av människor med det enkla målet att bara hålla sig frisk, vital och stark!

 

Chiafröts effekter och näringsinnehåll

Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega-3 fettsyror och kostfiber, vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Omega-3 fettsyror är essentiella oljor som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessa fleromättade fettsyror förser huden med näring och gör den mjuk och följsam samtidigt som de ser till att slemhinnor, membran och nerver fungerar normalt. Fettsyrorna har även en betydande roll för syresättningen av kroppens organ. Dessa underlättar nämligen transporten av syre genom blodet till alla celler, vävnader och organ.
Chia är bra för både hjärnan och näringsupptagningen i mage och tarmar. Fröet innehåller bor som stärker skelettet och ALA, Alfa-linolensyra, som är en livsnödvändig fettsyra som efter behov omvandlas i kroppen till Omega-3. Brist på Omega-3 fettsyrorna EPA, DHA i hjärnan kan leda till inlärningssvårigheter, nedstämdhet och oro. 

Chiafrön bidrar till att kolhydraterna bryts ner i en långsammare takt. Detta ger en jämnare blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker. Att kolhydraterna bryts ner långsammare innebär också att den energigivande effekten räcker längre vilket resulterar i ökad uthållighet, något som är viktigt för exempelvis idrottare.
Chiafröet innehåller dessutom en hel del nyttiga mineral- och spårämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. Fröet binder även vatten upp till 12 gånger sin egen vikt, vilket ger ett bättre näringsupptag samtidigt som det underlättar både matsmältningen och förbättrar kroppens vätskebalans. 

 

Användning
Chiafrön passar utmärkt i müsli, gröt och yoghurt, eller kan strös över sallad och pastarätter. Fröna kan även användas i bakverk. Perfekt i rawfoodbollar ellr energibarer när du tränar.

Chia, Salvia Hispanica, är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. Det är en enkel och lättodlad planta som blir ca en meter hög.


Näringsinnehåll
Stor mängd omega-3. Innehåller även omega 6, 18 aminosyror (21% protein), 38% kolhydrater, antioxidanter, kostfibrer, mineralerna bor, kalcium, mangan, fosfor, kalium och järn.

Chiafröet innehåller 3 gånger med omega 3 än omega 6 och hjälper på så sätt till att balansera intaget av omgea 6 som vi generellt får i oss för mycket av.


Chiafröts ursprung och upptäckt


Chiafrön har sedan urminnes tider använts av aztekerna i södra och västra Mexico. Där användes detta lilla mirakelfrö som baslivsmedel och energitillskott, men även ibland som en dyrbar offergåva till gudarna. Chiafrön användes i hundratals år och blev sedan bortglömt. Man har nu återigen fått upp ögonen för detta nyttiga frö som med tiden bara blir alltmer vanligt.
Själva ordet ”Chia” kommer från ett ord som ursprungligen betyder ”oljig”, och detta beror på att man sedan en lång tid tillbaka traditionellt lagt chiafrön i blöt. Det bildas då en geléaktig, aningen oljig hinna runt fröna. Detta var tidigt ett populärt sätt att ”tillaga” chiafröet och än idag är det mycket vanligt att man gör detta i stora delar av Sydamerika.

 

Näringsdeklaration per 100 g
Kcal/Kj                               524/2194
Protein                                 21,2 g
Kolhydrater                          37,5
varav socker                          0 g
Fett                                      31,4 g
varav mättade                     12 g
varav Omega 6 fettsyror       5,9 g
varav Omega 3 fettsyror     20,4 g
Kostfiber                             33,7 g
Natrium                            <0,3 mg
Läs mer

Specifikationer

Artnr: 90155
Lagerstatus: I lager

Omdöme

Lämna ett omdöme

Omdöme (0)

Dela

Blogga om

Andra varor från samma fabrikat

 • Skalade ekologiska raw hampafrön från Mother Earth. Hampafrön är rika på protein och de skalade fröna är perfekt att...
  Art nr. 90233
  109,00
 • Svensk Bipollen, raw från Mother Earth Bina samlar in pollen från tusentals växter och beroende på vilka växter som ...
  Art nr. 90236
  169,00
 • Vit ekologisk quinoa från Mother Earth. Det mättande fröet kan användas till mycket! Koka det och använd till grytor...
  Art nr. 90229
  74,00
 • Ekologiskt kakaosmör, raw, från Mother Earth Kallpressat ekologiskt kakaosmör av rawkvalitet. Det ljuvligt doftande ...
  Art nr. 90234
  179,00