2020-03-14 00:00
Helena

När pallkragarna tog slut...

Förra vintern fick jag en sådan där stollig ide som man bara måste testa....

Har man inte pallkragar kanske det går att använda stora pappkartonger? Det har vi gott om på jobbet. Sagt och gjort. Jag säpade hem ett gäng stora pappkartonger. Går det så går det, tänkte jag och satte igång.

Kartongerna är grundade med rejält med flis, typ halva, sedan är det blandat torkpapper från labb och handfat, papperstugg från kontoret, ogräs, löv mm. Troligen tillförde jag hönsgödsel också bland flisen. Överst ett tunt lager med jord och kokosfiber jag beställt hem.

Under kartongerna fyllda med flis ligger det även ett extra lager med kartong för att hindra rotogräs. Jag skulle dock ha skippat stockarna i kanten, eller lagt dit en enda tjock istället för flera som var i i storlek som min handled, eftersom kirskål och hallonspröten är svåra att komma åt där. Live and learn!

Jordförbättra sandgjord

Jag har läst en del om Hugelbäddar och den nytta trä gör som fuktbehållare i jorden, och så småningom när trä multar ner, bidrar med näring och mull i jorden. När jag skapar nya bäddar så har jag börjat grunda med trämaterial i botten. Vissa med stockar, andra med kvistar och en del med flis. Vi har sandig jord som är väldigt genomsläpplig och lätt blir torr så det behövs mängder med fukthållande humus. Jag kombinerar även med täckodling.

Enklast tycker jag är om man kan starta nya sådana huggelbäddar i pallkragar. ( Om man nu inte gör en som är 1 meter hög och stockar i botten förstås...men det är en annan historia) Framförallt om man som jag är lite lat och helst vill slippa gräva en massa.

Bilder på mitt projekt med ny bädd i pappakartonger:


Juni-19

Lite magert blev det nog men lite gurkört har börjat blomma. Till höger blommar de gamla rabarberstånden stort och fint...och den allstädes kirskålen frodas. Planen var att ha mängder med slingerkrasse och luktärt som frodigt och vackert blommade och hängde ner utefter sidorna för att dölja de lite tråkiga kartongerna...hrm gick väl så där. Humlorna äskade gurkörten i alla fall.

 

 Augusti

Potatisskörd i ena änden.

 

Sept Ringblommor, krasse gurkört, rosenskära, lakritstagetes och några taniga ringblommor bl a. Bilder kommer.

5 okt

Nu har frosten börjat ta ut sitt. Ringblommorna är tuffa och står emot ännu, tagetesen börjar bli ledsen medan krassen och squashen har givit upp helt. Rosenskäran bröts av i blåsten tidigare i höstas. Man kan ana ett par taniga solrosor som blev sent planterade efter att ha stått och stampat i alldeles för små tråg.

 

 

 

31 december

Nyårsafton hade jag förmånen att få roa mig några timmar innan familjen samlades.

Kartongerna syns det inte mycket av längre. Ogräset rensas bort och jag makade jorden åt sidorna så att jag kunde lägga en sträng med Bokashikompost i mitten. Fyllde på med mängder med löv av olika slag och la dit galler ovanpå så att jag förhoppningsvis får ha den ifred. Vi har både katt andra fåglar samt en fasantupp  som brukar stöka runt i trädgården. Vi får se om honan visar sig i år också. Bädden är egentligen lite för smal men det får bli ett senare projekt.

Det var ett ganska grunt lager med jord med en hel del kvistar och flis, men det hade börjat multna hyfsat. Inget att så i men däremot blir det säkert bra att sätta plantor i till våren. Jag har inte bestämt mig ännu om det blir blommor i år eller om jag kombinerar med grönsaker av något slag.

 

 

 

 

 Jag känner mig hyfsat nöjd med experiementet och kan nog tänka mig att göra så fler gånger ifall pallkragarna tar slut igen. Fortsättning följer...

Behöver du tips för att vårda dina händer i samband med trädgårdsarbete, läs tips här>>>

Svensk ekologisk hudvård för trädgårdshänder hittar du här>>>

Eller så klickar du helt enkelt hem något av våra utvalda handvårdspaket här nedan.

Hoppas att du tyckte att mitt experimenterande var intressant att läsa. Kommentera gärna om du hittat på galenskaper i trädgården eller om du också testat att odla i pappkartong.

Trodde jag var helt unik

Jag tyckte att jag hade kommit på en helt unik snilleblixt. Fast så var det förstås inte. Lina berättade att hon hade sett pappkartongsodling på internet för flera år sedan...

Må så gott och njut av nästa trädgårdssäsong /Helena

  Varor som nämns i nyheten

 • Handpaket för händer som tvättas ofta. Handkräm och tvål med ekologisk Lavendel från Medevi
  Art nr. 98065
  299,00
 • Ekologiskt handvårdspaket. Innehåller Lavendelcreme, Ringblomssalva, Intensivstift & folder med tips & råd.
  från 377,00
 • Det du behöver för att hålla dina händer i bästa skick. Doftneutral produkter
  Art nr. 98068
  415,00
 • Paket för ansträngda trädgårdshänder sammansatta i samarbete med Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård.
  Art nr. 98045
  629,00

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: