2019-09-14 00:00
Helena

Hälsosallad på grönkålsstjälkar

Sedan jag började odla min trädgård igen förra året har det stört mig något enormt att jag inte kommit på något bra recept för att ta tillvara på grönkålsstjälkarna. Så här på hösten börjar de ju bli rätt grova och långa. Massor med mat egentligen om man kunde komma på något bra sätt att laga till dem. Visst, lite kan man finstrimla, fräsa upp och ha i en omelett etc. Men inte de mängder det blir när man börjar skörda grönkål på allvar...

De har inte gått inte till spillo eftersom jag både täckodlar och även komposterar, både vanligt och Bokashi, men ändå!

Idag kom jag på det och satte igång att testa i köket.

Inspirerad av Dr Sanna Edins Sannasallad

Dressing

2 dl olja

1 ägg

4 stora vitlökslöklyftor

1 msk finhackad eller riven ingefära

1 msk gurkmeja (torkad eller färsk)

1 tsk chili och svartpeppar

1 tsk salt

Sallad

1 bunt grönkålsstjälkar

2 morötter, gärna med blast

1 stor lök

250g spenat (eller grönkålsblad)

1 dl hasselnötter eller pumpafrö

1 dl groddade mungbönor (om du har)

1 citron

En skvätt Probioform (probiotika)

Helenas grönkålssallad, stjälkar

 

Gör så här

Dela grönkålsstjälkarna i mindre bitar och kör kort i matberedaren så att det blir som ett grovt ris. Finstrimla grönkålsbladen, hacka mortosblasten. Riv morötterna på det grova. Hacka lök och nötter. Pressa saften från en citron och lägg eventuellt till en skvätt Probioform. Lägg allt i en skål och blanda ihop. Låt stå och dra medan du gör dressingen.

Sallad på grönkålsstjälkar, steg 2

Dressing

Häll oljan in en hög bägare (ex stavmixerbägaren), lägg i vitlök och färsk ingefära. Kör med stavmixer tills vitlök och ingfära är finfördelade i oljan. Knäck i ägg och resten av kryddorna. Stoppa ner stavmixern i botten och kör tills du ser att det blir lite majonäsigt. Höj stavmixern sakta tills allt är mixat och du fått en fin sås.

Sallad på grönkålsstjälkar steg 3

Blanda ihop allt.

Helenas Sallad på grönkålsstjälkar, bara att blanda ihop

Veckans sallad

Salladen håller sig bra i ca en vecka i kylen och blir till och med godare när den fått dra någon dag. Perfekt att göra på söndag så har du sallad för större delen av veckan.

Mängderna är bara något att utgå ifrån. Man får köra lite efter "man tager vad man haver principen"

Färdig sallad på grönkålsstjälkar