2023-12-16 00:00

Kvass

Förra hösten hittade jag det här receptet som blir pefekt frisk måltidsdryck. Jag menar citron och ingefära, vad kan gå fel liksom...

Utifrån det här recptet experimenterade jag vilt i somras med olika bär från trädgården. Vissa gav fin röd färg andra inte, vissa bär slog smaken igenom mer än andra. Uppdateringar kommer med fler varianter.

 

Grundrecept på Kvass

  • 3 citroner
  • 3-4 cm ingefära
  • 0,5 msk russin
  • ev 2 tsk honung, kan uteslutas
  • ca 1 dl vassle från egen kefir
  • vatten

 

Gör så här:

  1. Skala citronerna försiktigt så att bara det gula kommer med. Lägg i en 2-liters glasburk.
  2. Skär loss citronköttet från det vita skalet och lägg ner i burken. Pressa ur saften lite.
  3. Skala ingefäran och skär i skivor och lägg i
  4. Tillsätt russin, honung och vassle. Fyll på med vatten tills det är ca 2 cm kvar till kanten.
  5. Låt stå i rumstemperatur i 5-7 dagar. Den skall vara lätt porlande. Förvara i kylskåp.

 

Det här receptet hittade jag på GapsCoach Lisas sida